Biovremenska napoved

Torek, 18.12.2018 ob 16h

BIOVREME

V torek bo vremenski vpliv ugoden, v krajih s sončnim vremenom spodbuden. V sredo se bo vremenska obremenitev postopoma krepila, pri občutljivih ljudeh se bodo začele pojavljati z vremenom povezane težave, krepili se bodo tudi nekateri bolezenski znaki. Spanje v noči na četrtek bo moteno.

NAPOVED UV INDEKSA

UV indeks ob jasnem vremenu sredi dneva doseže vrednost 1. V navedenih vrednostih ni upoštevan odbiti del UV sevanja, ki lahko v skrajnih primerih celo podvoji prejeto dozo. Svež sneg odbije skoraj vse UV žarke. UV indeks je brezdimenzijska mera za moč UV sončnega sevanja. Ob jasnem vremenu je najvišji okoli 13. ure. Pri vrednostih med 7 in 9 je izpostavljenost velika; zaščitimo se s pokrivalom, sončnimi očali, uporabimo zaščitno kremo, med 11. in 15. uro se izogibamo izpostavljanju soncu. Pri vrednostih 10 in več je najbolje, da se soncu med 11. in 15. uro izognemo, če to ni možno, uporabimo vsa zaščitna sredstva.

NAPOVED CVETNEGA PRAHU V ZRAKU

Z aktualnimi napovedmi obremenjenosti zraka s cvetnim prahom bomo nadaljevali predvidoma januarja ali februarja 2019. Začetek sezone bo odvisen od temperatur zraka. Cvetni prah se sprošča, ko najvišja dnevna temperatura doseže 5C. Prve zacvetijo leske, jelše in cipresovke.


Vir: Agencija Republike Slovenije za okolje
2018-12-18 16:08