Biovremenska napoved

Torek, 25.6.2019 ob 17h

BIOVREME

V sredo bo vremenski vpliv večinoma ugoden. Po nižinah bo sredi dneva in popoldne velika toplotna obremenitev, takrat se izogibajte večjim naporom na prostem, uživajte lahko hrano in dovolj tekočine. Prostore zračite ponoči in zjutraj. Toplotna obremenitev bo najbolj izrazita v mestih.

NAPOVED UV INDEKSA

UV indeks ob jasnem vremenu sredi dneva po nižinah doseže vrednost 9,5 in v gorah 11. V navedenih vrednostih ni upoštevan odbiti del UV sevanja, ki lahko v skrajnih primerih celo podvoji prejeto dozo. Svež sneg odbije skoraj vse UV žarke. UV indeks je brezdimenzijska mera za moč UV sončnega sevanja. Ob jasnem vremenu je najvišji okoli 13. ure. Pri vrednostih med 7 in 9 je izpostavljenost velika; zaščitimo se s pokrivalom, sončnimi očali, uporabimo zaščitno kremo, med 11. in 15. uro se izogibamo izpostavljanju soncu. Pri vrednostih 10 in več je najbolje, da se soncu med 11. in 15. uro izognemo, če to ni možno, uporabimo vsa zaščitna sredstva.

NAPOVED CVETNEGA PRAHU V ZRAKU

Obremenitev zraka s cvetnim prahom trav se je začela nekoliko zniževati, vendar bo še vedno srednje visoka do lokalno visoka. Sezona se je pomaknila tudi višje v hribe. Prisoten bo nizko alergeni cvetni prah trpotca in kislice. Poteka glavna sezona pojavljanja cvetnega prahu pravega kostanja in kopriv, ki le redko povzroča težave z zdravjem. Pojavljal se bo cvetni prah lipe, ligustra (kaline) in velikega pajesna. V Primorju bo obremenitev s cvetnim prahom trav in koprivovk (krišina in kopriva) do srednje visoka. Sezona oljke se je prevesila v drugo polovico, obremenitev bo nizka do srednje visoka. Prisoten bo cvetni prah trpotca, ligustra (kaline), metlikovk in pravega kostanja. DOBRO JE VEDETI: - Pravi kostanj je brezi sorodno drevo. Cvetni prah je nizko alergen in lahko v nekaterih primerih povzroča težave preobčutljivim na brezo. - Veliki pajesen je tujerodna invazivna vrsta, v preteklosti je bil cenjen kot okrasno drevo, zadnja leta pa se širi lokalno tudi v naravi. Cvetni prah lahko postane potencialno pomemben alergen. - Zrna cvetnega prahu trav lahko ob prvih kapljah dežja počijo, sprostijo se alergeni, ki so pritrjeni na manjše delce, z dihanjem lahko prodrejo v pljuča. Tekom nevihte pa se zrna izperejo iz zraka. - Sezono cvetnega prahu domačih vrst lipovca in lipe podaljšuje tujerodna srebrna lipa. - Obremenitev s sporami plesni se poveča pri košnji in drugih opravilih na poljih. (Napoved je pripravljena v sodelovanju z NLZOH)


Vir: Agencija Republike Slovenije za okolje
2019-06-25 17:26