Biovremenska napoved

Torek, 20.3.2018 ob 16h

BIOVREME

Spanje v noči na sredo bo moteno, v sredo bodo občutljivi ljudje imeli z vremenom povezane težave, tudi nekateri bolezenski znaki bodo okrepljeni. Popoldne bo obremenitev nekoliko popustilča, ne bo pa ponehala. Priporočamo dosledno upoštevanje morebitnih predpisanih diet in odmerkov zdravil ter večjo previdnost.

NAPOVED UV INDEKSA

UV indeks je ob jasnem vremenu sredi dneva po nižinah 3,5 in v gorah 4. V navedenih vrednostih ni upoštevan odbiti del UV sevanja, ki lahko v skrajnih primerih celo podvoji prejeto dozo. Svež sneg odbije skoraj vse UV žarke. UV indeks je brezdimenzijska mera za moč UV sončnega sevanja. Ob jasnem vremenu je najvišji okoli 13. ure. Pri vrednostih med 7 in 9 je izpostavljenost velika; zaščitimo se s pokrivalom, sončnimi očali, uporabimo zaščitno kremo, med 11. in 15. uro se izogibamo izpostavljanju soncu. Pri vrednostih 10 in več je najbolje, da se soncu med 11. in 15. uro izognemo, če to ni možno, uporabimo vsa zaščitna sredstva.

NAPOVED CVETNEGA PRAHU V ZRAKU

Hladno vreme in padavine so znižali obremenitev zraka s cvetnim prahom. V zraku bodo manjše količine jelše in tisovk ter posamezna zrna leske. V Primorju bo v zraku prevladoval cvetni prah cipres, prisoten bo še cvetni prah jesena, jelše, leske, topola, bresta in lokalno vrbe.


Vir: Državna meteorološka služba RS (meteo.si - ARSO)
2018-03-20 16:03