Modelska simulacija vremenskih dogajanj v ozračju

Numerični rezultati analize vremena in zelo kratkoročnih napovedi

Numerični modelski izračuni se pripravljajo za glavne meteorološke veličine nad geografskim območjem Slovenije. Napovedi so na voljo za zadnjih 24 ur.

Nabor obsega:

Veličine v datotekah GRIB so kodirane v skladu s tabelo parametrov WMO, več na povezavi https://community.wmo.int/activity-areas/wis/grib-edition-1. Izjema je odprtost neba, ki je kodirana v skladu s tabelo 219, parameter številka 149.

Numerični rezultati meteorološke modelske verige (ALADIN)

Analize vremena in kratkoročne modelske napovedi se pripravljajo za glavne meteorološke spremenljivke nad geografskim območjem Slovenije. Napovedi so na voljo za zadnjih 24 ur.

Nabor obsega:

Veličine v datotekah GRIB so kodirane v skladu s tabelo parametrov WMO, več na povezavi https://community.wmo.int/activity-areas/wis/grib-edition-1.

O formatu GRIB

Meteorološki podatki so shranjeni v binarnem formatu GRIB, ki je bil določen s strani Svetovne meteorološke organizacije WMO. Poleg numeričnih vrednosti format omogoča zapis metapodatkov v glavi: identifikacija spremenljivk in enot, časovni koraki, projekcija podatkov, itd.

Branje podatkov GRIB v bolj uveljavljenih programskih jezikih (Python, MATLAB, R itd.) omogočajo številne knjižnice. Na okolju Linux je za dekodiranje in pregled podatkov GRIB priročen programček wgrib, zelo uporaben je tudi programski paket ecCodes, ki je podprt in vzdrževan s strani Evropskega centra za srednjeročne vremenske napovedi (ECMWF).

O formatu KMZ (KML)

https://developers.google.com/kml/documentation/kml_tut